Warzywa przyprawowe - ciekawostki

Warzywa przyprawowe są pyszne i zdrowe. Nie można obyć się bez nich w kuchni. Są absolutnie niezbędnym elementem, który podkreśla smak dań. Są też bardzo zdrowe.

Zielenina w kuchni

Jak je wykorzystać? Na wiele różnych sposobów:

  • Są idealne do sałatek, sosów i nie wyobrażam sobie zup bez takich dodatków, jak koperek czy pietruszka naciowa.
  • Próbowaliście kiedyś koktajlu z pomarańczy i pietruszki albo jabłka i pietruszki? Jeśli tak, to wiecie, że jest niesamowity. A jeżeli jeszcze nie, to radzę szybko wypróbować i przekonać się, że warzywa przyprawowe to rewelacyjny składnik smoothies.
  • Jako dekoracja – możecie używać zieleniny na przykład do dekoracji potraw i talerzy, nawet jako element dekoracyjny stołu. Najważniejsze jest to, że taka dekoracja jest jadalna, pyszna i bardzo zdrowa.
  • Do pesto. Klasa sama w sobie – doskonały smak i sposób na bardzo szybki obiad. Ten pomysł nie ma wad 😊
  • I coś idealnie na okres wielkanocny, ponieważ zielenina doskonale komponuje się z jajkami. Gdybyście spróbowali zrobić jeszcze domowy majonez, to nigdy w życiu nie będziecie chcieli jeść inaczej.

Ciekawostki

Czy wiecie, że:

  • Kwiaty kopru są jadalne? Poważnie!
  • Nalewka z nasion kopru łagodzi skurcze przewodu pokarmowego. Oczywiście nie dla dzieci!
  • Napar z trybuli łagodzi podrażnienia oczu.
  • Wodę pietruszkową można używać jak tonik – to naturalny kosmetyk!

Zastosowań warzyw przyprawowych jest naprawdę całe mnóstwo. Są to niesamowite rośliny, w których drzemie niezwykła moc. Dlatego warto mieć je zawsze pod ręką.

Może Cię także zainteresować