Warzywa przyprawowe są pyszne i zdrowe. Nie można obyć się bez nich w kuchni. Są absolutnie niezbędnym elementem, który podkreśla smak dań. Są też bardzo zdrowe.
Zielenina w kuchni
Jak je wykorzystać? Na wiele różnych sposobów:
- Są idealne do sałatek, sosów i nie wyobrażam sobie zup bez takich dodatków, jak koperek czy pietruszka naciowa.
- Próbowaliście kiedyś koktajlu z pomarańczy i pietruszki albo jabłka i pietruszki? Jeśli tak, to wiecie, że jest niesamowity. A jeżeli jeszcze nie, to radzę szybko wypróbować i przekonać się, że warzywa przyprawowe to rewelacyjny składnik smoothies.
- Jako dekoracja – możecie używać zieleniny na przykład do dekoracji potraw i talerzy, nawet jako element dekoracyjny stołu. Najważniejsze jest to, że taka dekoracja jest jadalna, pyszna i bardzo zdrowa.
- Do pesto. Klasa sama w sobie – doskonały smak i sposób na bardzo szybki obiad. Ten pomysł nie ma wad 😊
- I coś idealnie na okres wielkanocny, ponieważ zielenina doskonale komponuje się z jajkami. Gdybyście spróbowali zrobić jeszcze domowy majonez, to nigdy w życiu nie będziecie chcieli jeść inaczej.
Ciekawostki
Czy wiecie, że:
- Kwiaty kopru są jadalne? Poważnie!
- Nalewka z nasion kopru łagodzi skurcze przewodu pokarmowego. Oczywiście nie dla dzieci!
- Napar z trybuli łagodzi podrażnienia oczu.
- Wodę pietruszkową można używać jak tonik – to naturalny kosmetyk!
Zastosowań warzyw przyprawowych jest naprawdę całe mnóstwo. Są to niesamowite rośliny, w których drzemie niezwykła moc. Dlatego warto mieć je zawsze pod ręką.