Nie tylko zioła warte są uwagi, gdy planuje się kuchenny ogródek. Warzywa przyprawowe przydadzą się nie tylko tym, którzy kochają gotować i potrzebują świeżych smaków do swoich dań. Na ich uprawę powinni zwrócić też uwagę wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania. Ponieważ nie ma nic zdrowszego od warzyw z własnej uprawy!
Co wybrać?
Po pierwsze na myśl przychodzi oczywiście szczypior. Można zdecydować się wysianie nasion (marzec-kwiecień) i ze zbiorów cieszyć się latem. Aby szczypior był wyższy, można ucinać kwiatostany – wtedy cała siła rośliny skoncentruje się na liściach. Jest jeszcze możliwa opcja dla leniwych (lub początkujących): wystarczy wstawić w wodę lub ziemię cebulę, podlewać i cierpliwie czekać na pyszny szczypior. Idealny do jajecznicy albo sałatek.
Drugą opcją jest koperek. Trudno obejść się bez niego w kuchni i zupełnie nie ma takiej potrzeby, aby go unikać. Wysiew nasion można zacząć już pod koniec marca. Koperek będzie doskonały z ziemniaczkami. Mniam! Gdyby dopadła Was klęska urodzaju, to koper świetnie
I po trzecie oczywiście pietruszka naciowa. Nasiona można wysiewać już w marcu. I jeszcze ciekawostka, pietruszka jest bardzo odporna na mróz, więc jeżeli będziecie mieć ją wysianą na zewnątrz, to liście można zbierać nawet zimną. Pietruszka podkreśli smak mięs i sosów. Wykorzystacie ją na pewno na wiele sposobów.
Same zalety
Warzywa przyprawowe oczywiście dodadzą smaku naszym daniom, mogą być również elementem dekoracyjnym. Choć chyba bardziej istotną funkcją jest to, że są po prostu bardzo zdrowe. Aby rosły jak najlepiej, należy ustawić uprawę w słonecznym miejscu. Najlepsze jest to, że warzywa przyprawowe można uprawiać w doniczkach na parapecie, na balkonie, jak również w ogródku. Każdy kto znajdzie choćby najmniejszy skrawek parapetu, będzie mógł cieszyć się zaletami warzyw przyprawowych.