Ostre przyprawy z własnego ogródka

 

Ostre przyprawy to nie tylko pieprz i papryka. Jeżeli jesteś koneserem dobrze doprawionych dań, to koniecznie musisz zastanowić się jakie zioła i rośliny powinny znaleźć się w Twoim ogrodzie lub na parapecie. Przygotowałam dla Ciebie garść inspiracji 🙂

Nie wiem czy wiesz, ale ostre jedzenie przyspiesza metabolizm. Papryka czy czosnek są często używane w dietach odchudzających. Ułatwiają trawienie tłustych potraw. Ostre przyprawy zabijają bakterie, wzmacniają odporność (patrz: czosnek). Rozgrzewają organizm, wzmagają wydzielanie potu.

Jakie ostre przyprawy warto mieć w swoim ogródku?

Cząber ogrodowy – łagodzi stany zapalne układu pokarmowego.

Gorczycznik – może być pikantnym dodatkiem do sałatek.

Nasturcja – to nie tylko piękny kwiat, ale też całkiem skuteczny antybiotyk.

Pieprzyca – jej liście pobudzają metabolizm.

Szczypiorek – posiada właściwości podobne do czosnku, lecz działa nieco słabiej.

 

Może Cię także zainteresować