Bazylia przebojem wdarła się do kuchni. Chyba wszyscy pokochali jej smak i zapach. Przywołuje wspomnienia z podróży i inspiruje do podróży kulinarnych.
Jeśli jesteś mistrzem gotowania i nie wyobrażasz sobie swojej kuchni bez bazylii, to mam dla Ciebie pewnien patent. Wysiewaj nasiona w odstępie kilkunastodniowym. Wtedy będziesz cieszyć się jej smakiem przez wiele miesięcy. Rośliny muszą mieć trochę miejsca na wzrost, więc nie wysiewaj jej zbyt gęsto. Jeśli będziesz podlewać roślinę obficie i regularnie, to możesz oczekiwać naprawdę pokaźnych zbiorów. I pamiętaj, by nie obrywać pojedynczych liści, ale całe grupy od samej grupy. Spowoduje to szybki rozrost rośliny, a zatrzyma kwitnienie. Jeśli na Twojej bazylii pojawią się kwiaty, to oznacza, że prawdopodobnie wkrótce przekwitnie i uschnie. Co gorsze, po okresie kwitnienia liście stracją swój intensywny smak i zapach.